Aizkuņģa dziedzera vēzis

Aizkuņģa dziedzera vēzis

 

Pie paaugstināta riska grupas pieder cilvēki ar lieko svaru vai aptaukošanos. Raksturīgs vairāk industrializētām valstīm nekā attīstītām. Daži pētījumi liecina, ka risku palielināt var pārāk liels gaļas daudzums uzturā un samazināt – liels dārzeņu daudzums uzturā. Bet droši nav zināma neviena uztura sastāvdaļa, kas veicinātu šī vēža rašanos. Maz likopēna uzturā un maz selēna serumā palielina risku saslimt ar vēzi. Turpretim daudz kafijas neveicina vēža veidošanos. Nav arī pierādījumu par to, ka tieši alkohols veicinātu šī audzēja rašanos. Taču alkohols bieži rada aizkuņģa dziedzera iekaisumu, kas var veicināt audzēja veidošanos.