Barības vada atviļņa slimība (Reflux – oesophagitis)

Barības vada atviļņa slimība (Reflux – oesophagitis)
 
Barības vada atvilnis ir kuņģa satura atgrūšana barības vadā. Šo problēmu parasti var atrisināt bez ķirurģiskas iejaukšanās. Ēdiena atgrūšana no kuņģa barības vadā ir raksturīga zīdaiņiem un ar laiku pāriet. Zīdaiņiem šo slimību neārstē, ja tikai nav atgrūstā ēdiena daļiņu aspirācijas riska elpošanas traktā.

Cēloņi
 
Pieaugušiem cilvēkiem par cēloni barības vada atviļņa slimībai parasti min hiatālo trūci. Daži eksperti apgalvo, ka barības vada atviļņa slimību izraisa apakšējā barības vada sfinktera nespēja pareizi funkcionēt. Normāli kuņģis ar biezu gļotu slāni ir aizsargāts pret hidrohlorskābes ietekmi. Savukārt barības vads ar šādu biezu gļotu slāni nav aizsargāts, kas palielina čūlu veidošanās risku.
 
Atviļņa slimība bieži parādās grūtniecēm, cilvēkiem ar lielu lieko svaru vai aptaukošanos vai ilgstošas, stipras vemšanas gadījumā.

Simptomi
 
Raksturīgākais simptoms ir grēmas, kas parādās apmēram 30 – 60 min pēc ēšanas un izraisa pieaugošas sāpes. Sāpes tiek izjustas aiz krūšu kaula. Dažreiz šīs sāpes slimnieks var izjust kaklā un rīklē. Noliekšanās vai atliekšanās kustības var pastiprināt slimības simptomus un palielināt sāpes.  

Uzturs
 
Tiek rekomendētas biežas, mazas ēdienreizes. Nav atklāti kādi specifiski pārtikas produkti, kuri varētu negatīvi ietekmēt kardiālo sfinkteri. Tādēļ pacienta ēdienkartē var būt iekļauti jebkādi produkti.  Parasti atviļņa slimības slimnieki izvairās no taukiem uzturā, alkohola, kofeīna, piparmētrām un šokolādes, jo visi šie produkti var atslābināt sfinkteri. Tāda pati iedarbība ir arī smēķēšanai. Parasti netiek lietota kofeīnu nesaturoša kafija un pipari, jo tie stimulē kuņģa sulu sekrēciju. Kairinājumu var radīt arī citrusaugļu vai tomātu sulas.

Ēšanas paradumi var palīdzēt kontrolēt un atvieglot slimības simptomus.

Tabula Nr.1    Uztura principi atviļņa slimniekiem
 
Kairinājuma mazināšana
  • izvairīties no biežākiem kairinātājiem uzturā, tādiem kā, kofeīns, gāzētie dzērieni;
  • izvairīties no tomātu un citrusaugļu sulām, asiem ēdieniem;
  • izvairīties no trekniem desertiem.
Kardiālā sfinktera spiediena palielināšana
  • palielināt olbaltumus uzturā;
  • samazināt taukus līdz 45g/ dienā vai pat mazāk; lietot vājpienu;
  • nelietot stipras tējas, kafijas un šokolādi, ja organisms šos produktus labi nepanes;
  • izvairīties no piparmētrām un krūzmētrām.
Atviļņa biežuma un stipruma samazināšana
  • ēst mazām, biežām porcijām;
  • dzert tikai nelieliem malkiem nelielus šķidruma daudzumus ēdienreižu laikā; labāk uzņemt šķidrumu starp ēdienreizēm;
  • izvairīties no aizcietējumiem, tie var palielināt atviļņa spiedienu vēdera dobumā.
Ēdiena panesamību var uzlabot
  • neēst pirms gulēšanas apmēram 3 stundas;
  • maltīti uzņemt, taisni sēžot pie galda un palikt tādā stāvoklī 2 stundas pēc ēšanas;
  • slimniekiem ar aptaukošanos samazināt svaru.