Caureja

Caureja

 

Caurejai var būt dažādi cēloņi. Parasti to izraisa pārmērības diētā, kur procesu ietekmē cukuru fermentēšana vai pārāk liela balastvielu stimulācija uz zarnām.  Otrs biežākais caurejas iemesls ir specifiskas pārtikas infekcijas vai pārtikas piesārņojums ar baktēriju toksīniem. Laktozes nepanesamības gadījumā zarnās nonākusī laktoze rada palielinātu osmotisko spiedienu, kas efektīvi izraisa ūdens pieplūdumu zarnās. Šis process stimulē zarnu hipermotolitāti, vēdera krampjus un arī caureju.

 

Caureja var izraisīt organisma dehidratāciju. Raksturīgākie šķidruma zuduma (dehidratācijas) simptomi: vājums, hipotensija, sausa gļotāda, slāpju sajūta, pat šoks.

 

Rehidratācijas šķidrums 100ml:

 

3,5 g NaCl,

2,9 g nātrija citrāta (vai 2,5 g nātrija hidrogēnkarbonāta),

1,5 g KCl

20 g glikozes (vai 40 g saharozes)