Cukura diabēts

Cukura diabēts (Diabetes mellitus)

 

Cukura diabētam ir divi galvenie veidi:

  • 1. tipa cukura diabēts ir insulīn - atkarīgais. Rodas, ja aizkuņģa dziedzera β šūnas neizstrādā insulīnu, tādēļ tas ir jāievada mākslīgi. Ar 1. tipa diabētu pārsvarā slimo jauni kalsni cilvēki. Diētai jābūt tādai, lai insulīna daudzums asinīs nepalielinātos strauji, taču tai jānodrošina visas vajadzīgās uzturvielas. Diētai arī jāsamazina slimības iespējamās komplikācijas. Insulīna daudzums jāpieskaņo diētai.
  • 2. tipa cukura diabēts ir insulīn – neatkarīgais. Rodas, ja šūnu jūtība pret insulīnu samazinās. Tās ir galvenokārt muskuļu un taukaudu šūnas, kurās glikoze nevar iekļūt bez insulīna. Lai nodrošinātu glikozes iekļūšanu šūnās, nepieciešams vairāk insulīna. Tā daudzums sākumā arī asinīs ir palielināts. Ar laiku vai nu šūnu nejūtība progresē, un pat palielinātais insulīna daudzums nav pietiekams, vai arī izsīkst aizkuņģa dziedzera spēja ražot insulīnu, un rodas cukura diabēts. Pārsvarā slimo vecāki un resni cilvēki. Ārstēšanā lieto preparātus, kas palielina šūnu jūtību pēc insulīna ievadīšanas. Diēta var normalizēt glikozes maiņu un aizstāt medikamentus. Tai jābūt tādai, kas strauji nepalielina vajadzību pēc insulīna un tiktu vērsts pret slimības komplikācijām, kuru pamatā ir sīko asinsvadu ateroskleroze.

Endokrinologi cukurslimību iedala vēl sīkāk, ievērojot etioloģiskos faktorus, kas radījuši insulīna sintēzes traucējumus un samazinājuši šūnu jūtību pret insulīnu, kā arī dažādās klīniskās norises. Vēl daži cukura diabēta veidi:

  • 3. tipa diabēts – saistīts ar kādu noteiktu slimību vai sindromu. Raksturojas ar hiperglikēmiju. Šī tipa cukura diabētu var izsaukt medikamenti, aizkuņģa dziedzera slimība, hormonālā slimība un citas slimības.
  • Grūtnieču jeb gestācijas diabēts - grūtniecības laikā paaugstināts glikozes līmenis. Pie šī tipa diabēta, grūtnieces auglim ir paaugstināts iedzimtu kroplību risks. Palielināts cukura diabēta risks nākotnē. 

Uztura novērtējums

Lai novērtētu cukura diabēta slimnieka uzturu, jāņem vērā arī pacienta uztura tradīcijas, pārliecības, dzīves veidu, ikdienas ēšanas paradumus, svara izmaiņu vēsture, medicīniskie un laboratoriskie dati, kā arī psiho sociālie faktori, ekonomiskie apstākļi un izglītības līmenis. Lai novērtētu uzturu, uztura paradumus un sastādītu diētu, ir nepieciešams savākt datus par 24h līdz 3 dienu pacienta uzņemto uzturu. Vairāk par cukura diabēta slimnieku uzturu varat lasīt šeit.

 

Tabula Nr. 1 Uztura novērtējums un diētas sastādīšanai nepieciešamie dati:

 

Klīniskie dati Uztura anamnēze Uzturvielu uzņemšana
  • svara un auguma dati
  • ķermeņa uzbūves tips
  • vēlamais/ pieņemamais svars
  • asinsspiediens
  • laboratoriskie dati:
    • glikozes un lipīdu līmenis asinīs
    • glikozētais hemoglobīns
  • nozīmētie medikamenti:
    • insulīns
    • orālie hipoglikēmiskie preparāti
  • dienas enerģijas patēriņš
  • ikdienas ēdienkarte
  • pacienta attieksme pret ēdienu un veselību
  • pacienta zināšanu līmenis uztura jomā
  • vispārējā uzņemamo uzturvielu kompozīcija
  • uzņemamo kaloriju daudzums
  • uzturvielu sadalījums (pamatvielmaiņai, fiziskām aktivitātēm utt.)
  • ogļhidrāti (vienkāršie, saliktie), olbaltumi un tauki
  • piemērotais uzturvielu daudzums (ievērojot arī uzturvielu kvalitatīvo sastāvu)

Tinker L., Heins J.,  Holler H. Commentary and translation: 1994 nutrition recommendations for diabetes. J Am Diet Assoc.