E vitamīna atkarīgā anēmija

E vitamīna atkarīgā anēmija

Tā ir hemolītiskā anēmija, kas rodas peroksīdu radīto eritrocītu bojājumu rezultātā. To var novērst E vitamīns, kas darbojas kā dabisks antioksidants. Viena no E vitamīna deficīta pazīmēm ir hemolītiskā anēmija. Hemolītiskā no E vitamīna atkarīgā anēmija nereti attīstās neiznestiem jaundzimušajiem.

Bagātākie dabiskie E vitamīna avoti (mg/ 100 g produkta):

 

kviešu dīgstu eļļa
174

saulespuķu eļļa
63

olīveļļa
12,8

pētersīļu lapas
3,7

paprika
2,5

olas
2,0

sparģeļi
2,0

auzu pārslas
1,5

kāposti
1,7

spināti
1,4

Tabulā ir uzskaitīti nozīmīgākie E vitamīna avoti uzturā, nevis produkti, kuros ir visvairāk E vitamīna. Ja produktā ir daudz polinepiesātināto taukskābju tauku, tad to stabilizēšanai nepieciešams vairāk E vitamīna. Tāpēc galvenās E vitamīna devējas ir augu eļļas, kurā E vitamīna daudzums pārsniedz 0,6 mg uz 1 g polinepiesātināto taukskābju. Labs E vitamīna avots uzturā ir arī zaļās lapas, jo tajās tauku praktiski nav un samērā nelielais E vitamīna daudzums viss var tikt izmantots kā antioksidants.

 

E vitamīna ieteicamā dienas deva veselam pieaugušam cilvēkam ir 12 mg.