Kairinātās zarnas sindroms

Kairinātās zarnas sindroms

 

Kairinātās zarnas sindroms ir viens no biežāk sastopamiem kuņģa – zarnu trakta traucējumiem. Tā ir neskaidras izcelsmes slimība, kam bieži vien raksturīgi aizcietējumi un reizēm arī caurejas. Slimība nav saistīta ar imunitāti.

 

Simptomi un pazīmes


Raksturīgākie simptomi ir iedalīti trīs lielākās grupās:
  • sāpes, hroniskas un periodiskas, var parādīties jebkurā vēdera daļā;
  • zarnu disfunkcija, samazināts zarnu tilpums, aizcietējums mainās ar caureju vai kombinējas;
  • gāzu uzkrāšanās, pārmērīga gāzu veidošanās, kas rada vēdera uzpūšanos un diskomfortu, veido skaņas vēdera dobumā, atraugas, gāzu izdalīšanos. Pacientam tas rada bažas un uztraukumu, kas izsauc stresu.

Veicot izmeklējumus, parasti neatrod nekādus organiskus cēloņus šiem simptomiem.  Kairinātās zarnas sindroms bieži ir saistīts ar stresu un emocionālu spriedzi, kas negatīvi ietekmē nervu sistēmas darbību.

 

Uzturs

 

Ārstēšana ir simptomātiska. Tā kā slimība ir polietioloģiska, tai nav izstrādāta speciāla noteikta diēta.

 
Lai ar uztura terapiju varētu palīdzēt pacientam, ir noteikti jāpiemēro uzturs katram slimniekam individuāli. Jāsāk ar pamatīgu pacienta uztura anamnēzes datu ievākšanu. Anamnēzes datos svarīgākais ir nevis uztura paradumi, bet gan pārtikas produkti un organisma reakcija uz katru no tiem. Svarīgi ir zināt, kad sākās kairinātās zarnas simptomi pirmo reizi un organisma reakcija uz vairākiem pārtikas produktiem, tādiem kā: kvieši, kukurūza, piena produktiem, kafiju, tēju un citrusaugļiem. Šie produkti bieži izsauc arī uztura nepanesamību vai pārtikas alerģiju.
 

Jāidentificē pārtikas produkti, kas izraisa zarnu kairinājumu un jāizslēdz tā no uztura. Jāpalielina balastvielu daudzums uzturā, tās palīdz aizcietējumu profilaksē, kā arī palielina spiedienu uz zarnu sieniņām.


Ir daži uztura terapijas pamatprincipi:

  • palielināt balastvielu daudzumu uzturā. Tas ir terapijas pamatprincips. Jāpalielina uzturā pilngraudu produkti, dārzeņi un augļi.
  • jāidentificē pārtikas produkti, kas rada gāzu uzkrāšanos. Dažiem pārtikas produktiem ir raksturīgi veidot gāzes lielākai daļai cilvēku organismos, piemēram, pākšaugiem, kur gāzes izraisa pākšaugos esošie oligosaharīdi. Individuāli organisms tolerē kāpostu dzimtas dārzeņus - kāpostus, briseles kāpostus, brokoļus, rāceņus un redīsus. Arī šie dārzeņi bieži izraisa pārmērīgu gāzu veidošanos.
  • jāievēro pārtikas produktu nepanesamība. Visbiežāk kairinātās zarnas slimnieki nepanes pienu, piena produktus, sēnes, kviešu graudu izstrādājumus, bieži – olas, kafiju, šokolādi, retāk – riekstus, citrusaugļus, tēju, auzu pārslas. Bieži kairinātās zarnas sindromu var izraisīt fruktoze un sorbitols. Ievērojami sorbitola daudzumi atrodas saldajos ķiršos, bumbieros, persikos, plūmēs. Kā saldinātājs tas var atrasties cukuru nesaturošo košļājamo gumiju un šokolādes sastāvā, diētiskajos ievārījumos un želejās. Fruktoze ir augļu cukurs.
  • jāsamazina kopējo tauku daudzums uzturā. Pārāk liels tauku daudzums uzturā kavē kuņģa iztukšošanos un veicina malabsorbciju zarnās un caureju.
  • jāsamazina porciju izmēri. Maltītēm jābūt mazām un biežām.
  • jāizvairās no gaisa nokļūšanas gremošanas traktā, norijot to ēšanas laikā. Lai mazinātu šādu gaisa norīšanu, maltīti jāietur nesteidzoties, mierīgi, labi sakošļājot ēdienu, neēst daudz vienā ēdienreizē, neuzdzert lielus šķidruma daudzumus, sevišķi gāzētus dzērienus. Vēlams arī mainīt tādus paradumus, kā košļājamās gumijas košļāšanu un smēķēšanu.