Kuņģa slimības

Kuņģa slimības

 

Kuņģa slimības parasti izpaužas ar sliktu dūšu un vemšanu. Pie kuņģa slimībām pacientiem ļoti bieži ir nepieciešamas izmaiņas uztura paradumos, dažiem arī ķirurģiskas operācijas.

Gastrīts

Gastrīts ir kuņģa iekaisums.

Cēloņi

Biežākie cēloņi ir hroniska aspirīna vai alkohola lietošana. Citi iespējamie cēloņi ir pārtikas alerģijas, pārtikas piesārņojums, infekcijas, radiācija un arī stress.

Simptomi

Gastrīta simptomi ir:

  • anoreksija,
  • slikta dūša,
  • pilnuma sajūta,
  • sāpes pakrūtē (epigastrālais apvidus).

Gastrīta pazīmes ir vemšana un atraugas.

 

Attēls Nr. 1   Vēdera dobuma iedalījums

 

Sāpes vēdera dobumā iedala pēc to atrašanās vietas. Abdominālo ķermeņa daļu vizuāli iedala 4 kvadrantos vai 9 apvidos. Epigastrālais apvidus atrodas augšējā daļā tieši centrā.

Uzturs

  • ēdienreizēm jābūt regulārām;
  • ēdiens labi jāsakošļā, sevišķi šķiedraini produkti;
  • ēdiens jāuzņem lēnām un mierīgi;
  • samazināt balastvielu daudzumu uzturā;
  • izvairīties no pārtikas, kas izraisa sāpes;
  • izvairīties no pārtikas, kas rada vēdera gāzes, sevišķi tas attiecas uz kāpostu dzimtas dārzeņiem (brokoļiem, puķkāpostiem u.c.);
  • izvairīties no kuņģa kairinātājiem, tādiem kā kofeīns, kurš atrodas kafijā, tējā, kolas produktos un šokolādē;
  • izvairīties no alkohola, nesteroīdiem pretiekaisuma medikamentiem (NSAIDs), piemēram, aspirīns;
  • izvairīties no spēcīgām garšvielām (muskatrieksta, pipariem, ķiplokiem, čili pipariem).

Ļoti grūti ir noteikt, kuri tieši pārtikas produkti provocē gastrīta sāpes un diskomfortu, jo katra cilvēka organisms reaģē uz tiem pašiem pārtikas produktiem ļoti dažādi.


Peptiskās čūlas

 

Termins peptiskā čūla ietver sevī abas čūlas – kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūlu.

Vīriešu starpā čūlas attīstās trīs reizes biežāk nekā starp sievietēm. Pozitīva ģimenes anamnēze vairāk kārt palielina čūlas risku. Visbiežāk čūlas atklāj cilvēkiem vecumā no 45 līdz 55 gadiem. Čūlas asiņošana bieži notiek vecumā pēc 65 gadiem.

Čūlas pacienta gļotādas slānis nav izturīgs pret kuņģa izdalītām skābēm. Pat, ja tiek skarts tikai šūnu virsējais slānis, notiek bojājums - erozija. Ja bojājums, kaut mazliet un tikai vienreiz, ir skāris kuņģa vai divpadsmitpirkstu zarnas muskuļslāni, cilvēkam rodas čūla.

Cēloņi

Precīzi cēloņi abām čūlām nav zināmi. Bet ir zināmi faktori, kas to varētu veicināt, un tie ir:

  • pozitīva ģimenes anamnēze,
  • smēķēšana,
  • kofeīns,
  • alkohols,
  • neveselīgs uzturs,
  • stress un nogurums,
  • medikamenti – aspirīns, kālija hlorīds, kortikosteroīdi.

Simptomi un pazīmes

  • nepatīkamas, dedzinošas sāpes epigastrālā apvidū, kad kuņģis ir tukšs. Šīs sāpes parādās 1- 3 stundas pēc ēšanas vai pa nakti;
  • apmēram ceturtai daļai pacientu novēro asiņošanu. Asiņošana biežāk notiek slimniekiem ar divpadsmitpirkstu zarnas čūlu nekā kuņģa čūlu;
  • slikta dūša;
  • anoreksija;
  • dažreiz arī svara zudums.

Komplikācijas

 

Visbiežākā komplikācija ir asiņošana. Rētaudi pēc notikušas asiņošanas var norobežot kuņģa atveri pylorus apvidū, izraisot pilorus aizsprostošanu. Ja čūla ilgstoši turpina eroziju kuņģa vai zarnu sieniņās, tad čūla var perforēt. Kuņģa – zarnu trakta saturs perforācijas rezultātā var nonākt sterilajā vēdera dobumā, kas izraisa peritonītu – vēdera plēves iekaisums.

Uzturs

 

Parasti čūlu ārstēšana notiek ar medikamentu vai, smagākos gadījumos, ar ķirurģiskas iejaukšanās palīdzību.


Neskatoties uz medikamentu lietošanu, arī uztura ieradumi ir jākoriģē. Daži eksperti iesaka tikai ieturēt regulāras maltītes 3 reizes dienā, bez uzkodām starp ēdienreizēm. Šāds ieteikums ir pamatots ar to, ka ēdiens, ieskaitot pienu, stimulē kuņģa sulu sekrēciju. Daži speciālisti pieļauj uzkodas rīta un pēcpusdienas stundās. Tāpat no uztura jāizslēdz kairinošās vielas, kas tika minētas arī pie gastrīta.

Čūlu pacientiem jāmaina ne tikai uztura paradumi, bet arī dzīvesveids. Daži ieteikumi:

  • izvairīties no stresa;
  • pietiekami daudz gulēt;
  • atmest smēķēšanu, jo tā stimulē kuņģa skābes sekrēciju.

Uzturam nav izšķirošā loma čūlu ārstēšanā, tomēr, ievērojot dažus uztura principus, var uzlabot pašsajūtu, veicināt čūlas sadzīšanu un mazināt simptomus, iespējama arī izvairīties no komplikācijām.


Uztura pamatprincips ir pilnvērtīgs, veselīgs uzturs. Otrais uztura svarīgākais princips ir izvairīties no tiem produktiem uzturā, kuri stimulē pārāk aktīvu kuņģa skābes izdalīšanos un pa tiešo kairina kuņģa gļotādu. Daži no šiem uztura produktiem un paradumiem ir:

  • Ēdienreizes. Jāietur 3 regulāras ēdienreizes, bez uzkodām ēdienreižu starplaikos.  Jebkura ēdiena uzņemšana stimulē lielāku skābes izdalīšanos.
  • Ēdiena daudzums. Jāizvairās no lieliem ēdiena apjomiem vienā ēdienreizē.
  • Piena uzņemšana. Bieži nevajadzētu lietot pienu. Tas rada maldinošu sālsskābes neitralizāciju kuņģī. No sākuma piens kuņģi esošo sālsskābi tiešām daļēji neitralizē, bet pēc tam tās izdalīšanos spēcīgi stimulē, acīmredzot tāpēc, ka pienā ir daudz kalcija. Piena olbaltumi, kas saista sālsskābi, iedarbojas īslaicīgi. Agrāk ieteiktās piena devas – 500 ml rītā, 750 ml pusdienā, 750 ml vakarā – jūtami palēnina čūlas dzīšanu. Arī pienā esošie dzīvnieku izcelsmes tauki  nav nepieciešami organismam. Tāpat arī piena cukurs – laktoze – var radīt dažādas vēdera problēmas (krampji, gāzes u.c.).
  • Garšvielas. Ļoti individuāla panesamība, no tā arī ir atkarīgs lietot tās, vai tomēr nē. Svarīgs ir garšvielu lietojamais daudzums. Ja čūlas slimniekam garšvielas (pipari, paprika, ķiploki, mārrutki) neizraisa nekādas sūdzības un čūlas simptomu pastiprināšanos, tad var lietot. Čūlas akūtajā stadijā asās garšvielas ir jāizslēdz no uztura.
  • Balastvielas. Nav nekādu zinātnisku pierādījumu balastvielu ierobežošanai čūlu slimnieku diētā. Dažiem balasvielu veidiem ir pat labvēlīga ietekme, tās noteikti ir šķīstošās balasvielas.
  • Kafija, tēja, kola. Visas šīs vielas stimulē kuņģa sālsskābes izdalīšanos. Kafiju nevajadzētu lietot regulāri, arī kofeīnu nesaturošu kafiju, jo sālsskābes izdalīšanos stimulē nevis kofeīns, bet galvenokārt kafijā esošās hlorogēnskābes. Ja tomēr nevar atteikties no kafijas, tad daži speciālisti iesaka nelielus kafijas daudzumus dzert pēc ēšanas. Kafijas, tējas un kolas nepanesamība ir ļoti individuāla.
  • Citrusaugļu sulas. Dažiem čūlas slimniekiem šādu sulu lietošana var izraisīt diskomfortu.
  • Alkoholiskie dzērieni. Jāizvairās no koncentrēta alkohola lietošanas, t.i., 40%. Alkohola panesamība arī ir ļoti individuāla. Vīns, tāpat kā cits alkohols, stimulē kuņģa sālsskābes izdalīšanos. Bet, ja vīna panesamība ir laba, tad to var lietot nelielos daudzumos kopā ar ēdienu. Nevajadzētu lietot alu, tas ir viens no lielākajiem kuņģa sālsskābes izdalīšanās veicinātājiem. 
  • Smēķēšana. Nav ieteicama smēķēšana, jo tā arī veicina sālsskābes sekrēciju.
  • Uzturam ir jābūt individuāli piemērotam, ievērojot specifiskās produktu panesamības un nepanesamības nianses.