Kuņģa vēzis

Kuņģa vēzis

 

Apmēram pirms 20 gadiem kuņģa vēzis bija visbiežāk sastopamais audzējs pasaulē. Industrializētās valstīs strauji samazinājās mirstība no kuņģa vēža. Mūsdienās tā izplatība ir raksturīga vairāk Āzijai nekā Ziemeļamerikai vai Eiropai.

Kuņģa vēža attīstībā galvenais etioloģiskais faktors ir uzturs. Vēzi veicina galvenokārt nitrozoamīni (audzējus veicinoša viela), ko mēs varam uzņemt ar dažādiem sālītiem ēdieniem.

Vesela tukša kuņģa gļotāda izdala ar sulu C vitamīnu, kura vairāk ir kuņģa sulā nekā plazmā. Atrofiska gastrīta un Helicobacter pylori infekcijas gadījumā C vitamīna kuņģa sulā ir mazāk un tādejādi netiek pietiekami kavēta nitrozoamīnu veidošanās.

Arī daudz vārāmā sāls uzturā veicina audzēja attīstību, savukārt mazināt risku var augļu un dārzeņu lietošana uzturā.
Alkohols un smēķēšana sekmē kuņģa ieejas daļas audzējus.