Krūts vēzis jeb piena dziedzera vēzis

Krūts vēža izplatība

Krūts vēzis ir otrs biežāk sastopamais vēzis pasaulē un visbiežākais vēzis sievietēm. Raksturīgs industrializēto valstu iedzīvotajiem.
 

Riska faktori krūts vēzis

Riska faktori ir ļoti dažādi: vecums, kad sākās pirmās menstruācijas, dzimšanas vecums, krūts ēdināšana, arī dažādie uztura paradumi un fiziskās aktivitātes. Noteicošā loma tomēr ir uzturam, sākot no zīdaiņa, bērna un pusaudža uztura.

Piena dziedzera vēzi veicina daudz tauku uzturā. Trekns uzturs pastiprina hipofīzes hormona prolaktīna izdalīšanos. Šis hormons dzīvniekiem (iespējams, arī cilvēkiem) veicina krūts vēža rašanos. Lielāka sakarība ir konstatēta starp aptaukošanos un piena dziedzera vēzi. Ar krūts vēzi biežāk saslimst sievietes ar palielinātu svaru. Pēc piena dziedzeru audzēju operācijām turpmākie rezultāti ir labāki tām sievietēm, kurām ir normāla ķermeņa masa vai kuras savu agrāko lieko masu ir samazinājušas līdz normālai.

Aptaukošanās bieži rada estrogēnu paaugstinātu koncentrāciju asinīs, un tas savukārt veicina piena dziedzera un endometrija ļaundabīgu audzēju attīstību. Iespējams, ka lielāka nozīme vēža attīstībā ir adipozitātei, nevis tauku daudzumam uzturā. Daudz augļu un dārzeņu uzturā kavē piena dziedzera vēža attīstību. Galvenā nozīme ir A vitamīnam un karotīniem, turpretim C un E vitamīnam nav liels efekts krūts vēža attīstības kavēšanā.

Alkohols veicina piena dziedzera vēža veidošanos, un risks saslimt ar to ir atkarīgs no alkohola devas. 12 g alkohola ik dienas piena dziedzera vēža rašanās risku palielina par 40% 24 g alkohola – par 70% un 35 g alkohola – par 100%.