Alerģija uz pienu

Alerģija uz pienu

 

Tā sauktā „piena alerģija” ir viena no raksturīgākajām pārtikas alerģijām bērniem. Parasti tieši govs piens izraisa piena alerģiju, bet arī aitas, kazas un bifeļu piens var būt alerģisks. Bērni, kuri ir alerģiski pret govs pienu, parasti ir alerģiski arī uz sojas pienu.

 

Simptomi

 

Piena alerģijas simptomi var būt atšķirīgi dažādiem cilvēkiem. Tie parādās pēc piena uzņemšanas dažu minūšu līdz dažu stundu laikā. Alerģijas pazīmes un simptomi svārstās no ļoti nenozīmīgiem līdz pat ļoti spēcīgiem.

 

Pēc piena uzņemšanas nekavējoties var izpausties sekojoši simptomi:

  • sēkšana,
  • vemšana.

Pēc ilgāka laika var parādīties arī citi simptomi un pazīmes: 

  • mīksti izkārnījumi, kas var saturēt asinis,
  • caureja,
  • vēdera krampji,
  • klepošana vai sēkšana,
  • „tekošs” deguns,
  • asarojošas acis,
  • niezoši ādas izsitumi, bieži apkārt mutei,
  • kolikas - bērniem.

Atšķirība starp piena alerģiju un piena nepanesību

 

Ir ļoti svarīgi atšķirt īsto piena alerģiju no piena olbaltumu nepanesības vai laktozes nepanesības. Atšķirībā no piena alerģijas, piena nepanesība neiesaista imūno sistēmu. Piena nepanesībai ir savādāki simptomi, un tā prasa savādāku terapiju nekā īstā piena alerģija. Raksturīgākie piena olbaltuma vai laktozes nepanesības simptomi ir gremošanas sistēmas traucējumi, tādi kā vēdera uzpūšanās, gāzes vai caureja, kas parādās pēc piena, piena produktu vai pienu saturošu produktu lietošanas uzturā.

 

Anafilakse

Piena alerģija anafilaksi izsauc reti, kas ir dzīvībai bīstama imūnās sistēmas reakcija un kas var sašaurināt elpošanas ceļus un pat bloķēt elpošanu. Ja Jums vai Jūsu bērnam ir kaut vai neliela reakcija uz pienu, informējiet par to savu ģimenes ārstu. Izmeklējumi var palīdzēt apstiprināt piena alerģiju. To laicīgi diagnosticējot, var izvairīties no iespējamām tālākām spēcīgām reakcijām. Anafilakses gadījumā ir nepieciešama neatliekama medikamentoza iejaukšanās – ar epinefrīna (adrenalīna) devas ievadīšanu un hospitalizāciju. Pazīmes un simptomi sāk parādīties drīz pēc piena uzņemšanas un iekļauj sevī:

 

  • elpošanas ceļu sašaurināšanos, kā rezultātā pietūkst rīkle, kas savukārt apgrūtina elpošanu,
  • pietūkušu seju,
  • niezi,
  • šoku, ar spēcīgu asinsspiediena kritumu.


Kad griezties pie ārsta

 

Griezties pie sava ģimenes ārsta vai alergologa vajadzētu tad, ja alerģijas pazīmes parādās uzreiz pēc piena vai pienu saturošu produktu lietošanas.


Ja ir iespējams, tad griezieties pie ārsta, kad alerģijas pazīmes vēl nav pārgājušas, jo tas var stipri atvieglot diagnozes noteikšanu. Lūdziet neatliekamu palīdzību, ja parādās kaut vai mazākie anafilakses simptomi!

 

Cēloņi

 

Visu pārtikas alerģiju cēlonis ir imūnās sistēmas paaugstināta jūtība pret kādu noteiktu produkta olbaltumu. Imūnā sistēma kļūdaini atpazīst noteiktus piena olbaltumus kā kaitīgus jeb svešus, stimulējot organismu producēt imūnglobulīna E (Ig E) antivielas, lai neitralizētu šo „svešo” olbaltumu jeb alergēnu. Kad organisms saskaras nākošreiz ar šiem olbaltumiem, Ig E antivielas atpazīst tos un raida signālu imūnai sistēmai izdalīt histamīnu un citus mediatorus. Histamīns kopā ar citiem mediatoriem izraisa virkni alerģisku pazīmju un simptomu. Histamīns daļēji atbild par alerģiskām reakcijām, ieskaitot „tekošu” degunu, niezošas acis, sausu rīkli, izsitumus, nātreni, sliktu dūšu, caureju, apgrūtinātu elpošanu un anafilaktisko šoku.

 

Ir divi govs piena olbaltumu tipi, kas var izraisīt alerģisku reakciju:

 

  • kazeīns, veido piena koloidālo daļu,
  • sūkalas, veido piena šķidro daļu.


Alerģija var izpausties kā uz vienu no šiem piena olbaltumiem, tā arī uz abiem kopā. Šie olbaltumi var atrasties ne tikai pienā, bet arī rūpnieciski ražotos pārtikas produktos. Parasti lielākai daļai cilvēku, kuri ir alerģiski uz govs pienu, ir alerģija arī uz aitu, kazu un bifeļu pienu. Retāk cilvēki ar piena alerģiju ir alerģiski uz soju.

 

Riska faktori


Virkne faktoru var palielināt Jūsu piena alerģijas risku:

 

·    citas alerģijas. Daudzi bērni, kas ir alerģiski uz govs pienu, ir alerģiski arī uz citiem pārtikas produktiem. Parasti piena alerģija attīstās kā pirmā;
·    atopiskais dermatīts. Bērniem ar šādu ekzēmas tipu bieži attīstās pārtikas alerģijas;
·    anamnēze (ģimenes locekļu slimību vēsture). Palielināts alerģijas risks ir gadījumā, ja vienam vai abiem Jūsu vecākiem ir astma, pārtikas alerģija vai cita tipa alerģija, tāda kā siena drudzis, nātrene vai ekzēma;
·    vecums. Piena alerģija parasti ir bērniem. Ar vecumu gremošanas sistēma nobriest, un organismam ir krietni mazāka tieksme absorbēt uzturu vai uztura komponentus, kas var izprovocēt alerģiju. Bērniem šāda veida alerģija parasti pāriet, sasniedzot 3 gadu vecumu.

 

Komplikācijas


Bērniem, kas ir alerģiski uz pienu, ir pakļauti dažādu citu veselības problēmu attīstībai, ieskaitot:

 

  • alerģijas uz citiem produktiem – tādiem kā olām, soju, zemesriekstiem vai pat liellopu gaļu,
  • "siena drudzis" — reakcija uz dzīvnieku spalvu, putekļiem vai ziedputekšņiem.

 

Kā pasargāt sevi

 

Vienīgā iespēja izvairīties no piena alerģijas ir izslēgt pienu un pienu saturošus produktus no sava uztura. Tas varētu būt diezgan sarežģīti, jo piens ir viens no biežākajiem komponentiem dažādiem uztura produktiem. Ļoti uzmanīgi lasiet pārtikas produktu marķējumu.

 

Lielākai daļai bērnu alerģija pāriet līdz 3 gadu vecumam.

 

Krūts ēdināšana

Tas ir labākais uzturvielu avots Jūsu bērnam. Speciālisti iesaka krūts ēdināšanu vismaz 4 līdz 6 pirmos dzīves mēnešus, sevišķi, ja Jūsu zīdainim ir palielināts piena alerģijas risks. Krūts ēdināšana var samazināt alerģijas attīstības risku. Ja Jūsu ģimenes vēsturē ir bijušas pārtikas alerģijas, tad iespējams, vajadzēs izslēgt piena produktus no uztura, kamēr ēdināt zīdaini ar krūts pienu.

 

Ja Jums vai Jūsu bērnam ir pienu izslēdzoša diēta, tad konsultējieties ar ārstu, vai Jums ir nepieciešams papildus uzņemt kalciju, vitamīnu D, riboflavīnu vai arī kādu citu organismam nepieciešamo vielu, ko nevarat saņemat ar pienu.

 

Slēptie piena produktu avoti

 

Alerģiju izraisošie piena olbaltumi atrodas arī piena produktos: jogurtos, sierā, sviestā, krējumā u.c. Grūtāk noteikt pienu saturošus produktus, ja piens ir pārtikas produkta tikai viena neliela sastāvdaļa, un tā var atrasties gan desā, gan brokastu pārslās, gan arī daudzos citos rūpnieciski ražotos produktos.

 

Daži slēptie piena olbaltuma avoti:

  • sūkalas,
  • kazeīns,
  • sastāvdaļas, kas sākas ar "lakt" — piemēram, laktoze, laktāts,
  • konfektes - šokolāde, nuga, karameles,
  • taukus aizstājošie produkti,
  • olbaltumvielu pulveri,
  • hidrolizāti.

Pat tad, ja pārtikas produkta marķējumā ir rakstīts „nesatur pienu” ("milk-free"), tas vienalga var saturēt piena olbaltumus, tādēļ lasiet ļoti uzmanīgi visu marķējuma informāciju par produktu un neskaidrību gadījumā sazinieties ar ražotāju.

 

Esiet uzmanīgi, ēdot ārpus mājām. Pārliecinieties par ēdiena pagatavošanā lietotiem produktiem (cepts sviestā, mērcēts pienā u.c.).

 

References

 

Mayo Clinic Housecall, © 1998-2009 Mayo Foundation for Medical Education and Research (MFMER), Aug. 12, 2009
1.    Food allergy: An overview. The National Institute of Allergy and Infectious Diseases.
2.    Food allergy in infants and children. The National Institute of Allergy and Infectious Diseases.
3.    Thygarajan A, et al. American Academy of Pediatrics recommendations on the effects of early nutritional interventions on the development of atopic disease. Current Opinion in Pediatrics. 2008;20:698.
4.    Milk allergy. Food Allergy Initiative.