Alerģija uz riekstiem

Alerģija uz riekstiem
 
Alerģiska reakcija var strauji progresēt anafilaksē. Tā sauktā „riekstu alerģija” visbiežāk no visām alerģijām var beigties letāli.

Ja Jums ir riekstu alerģija, tad vienīgais veids, kā pasargāt sevi no alerģiskās reakcijas, ir izslēgt pilnīgi visus riekstus un riekstus saturošus produktus no sava uztura. Tas nav tik vienkārši, jo mūsdienās ļoti daudzi rūpnieciski ražoti pārtikas produkti satur riekstu daļiņas.

Pirms kāda produkta lietošanas, uzmanīgi izlasiet marķējumu. Turklāt pārlasiet to katru reizi pirms lietošanas. Rūpnīcas bieži maina savu produktu receptes. Atcerieties arī to, ka daudzi produkti var saturēt riekstu daļiņas, ja tiek pagatavoti tur pat, kur rieksti vai produkti, kuru sastāvā ir rieksti. Lai notiktu alerģiska reakcija, var pietikt ar pavisam niecīgu rieksta olbaltuma daļiņu.

Daži produkti, kas var saturēt riekstus vai riekstu daļiņas:
 
Zemesriekstu produkti:
  • zemesriekstu eļļa,
  • zemesriekstu sviests,
  • zemesriekstu milti,
  • alus rieksti,
  • riekstu maisījumi rūpnieciski ražoti produkti ar riekstu garšu,
  • konfektes,
  • šokolāde (konfektes, tāfelītes).
Zemesriekstus saturošās sastāvdaļas:
  • hidrolizēti augu valsts olbaltumi,
  • hidrolizēti dārzeņu olbaltumi,
  • nuga,
  • marcipāns.
Citi rieksti:
  • mandeles,
  • Brazīlijas rieksti,
  • „cashew” rieksti,
  • kastaņrieksti,
  • dižlazdu rieksti,
  • lazdu rieksti,
  • pekanrieksti,
  • pistācijas rieksti,
  • valriekst.
Dažādu riekstu saturošās sastāvdaļas:
  • marcipāns / mandeļu pasta,
  • nuga,
  • mākslīgie riekstiriekstu sviests, 
  • riekstu eļļa,
  • riekstu pasta, 
  • riekstu ekstrakti.
Dažādu riekstu saturošie produkti:
  • zemesrieksti,
  • riekstu maisījumi,
  • mākslīgie rieksti,
  • nuga,
  • Āfrikas, Ķīnas, Taizemes nacionālie ēdieni,
  • cepumi, konfektes, konditorejas izstrādājumi,
  • graudu maize,
  • saldējums, saldētie deserti,
  • augstas kalorāžas batoniņi,
  • graudaugu produkti,
  • salātu mērces,
  • marcipāns.
Riekstu olbaltumus var saturēt arī pārtikas piedevas, kas nodrošina pārtikas produktam riekstu garšu vai smaržu.
 
References:
 
© Copyright 1995-2009 The Cleveland Clinic Foundation. - http://www.clevelandclinic.org/