Hipertensija jeb paaugstināts asinsspiediens

paaugstināts asinsspiediens, hipertensija

Hipertensija jeb paaugstināts asinsspiediens

 

Normāls asinsspiediens

Vēlamais vidējais arteriālais asinsspiediens ir 120/80 mmHg. Cilvēkam novecojot, ir tendence sistoliskajam spiedienam palielināties un diastoliskajam samazināties. Tas, galvenokārt, ir saistīts ar artēriju samazinātu elastību. Klīniskie pētījumi liecina, ka cilvēki, kuriem arteriālais asinsspiediens ir zemāks ilgtermiņā slimo mazāk ar sirds un asinsvadu saslimšanām.

Asinsspiediens

sistoliskais, mmHg

diastoliskais, mmHg

hipotensija

< 90

< 60

Norma

90–119

60–79

Prehipertensija

120–139

80–89

1. pakāpes hipertensija

140–159

90–99

2. pakāpes hipertensija

160–179

100–109

hipertensīvā krīze

≥ 180

≥ 110

 

Paaugstināts asinsspiediens jeb hipertensija

 
asinsspiediens

Hipertensijas cēloņi

 
Hipertensijas jeb paaugstināta asinsspiediena cēlonis, galvenokārt, ir nātrija aizture organismā. Aiztures cēloņi var būt dažādi, un ar katru gadu nāk klāt jaunas atziņas par nieru, virsnieru un insulīna nozīmi nātrija aizturē.
 
Vairāk nekā pusei esenciālās hipertensijas slimnieku organisms nespēj pareizi regulēt nātrija izvadīšanu. Tie ir tā dēvētie pret nātrija jūtīgie cilvēki. Nespēju normāli izvadīt nātriju nosaka pārmaiņas gēnos. Palielināts vārāmās sāls daudzums uzturā šiem slimniekiem izraisa hipertensiju. Cilvēkiem, kuriem nātrija izdalīšanās nav traucēta, liekais sāls daudzums uzturā hipertensiju nerada.
 
Asinsspiedienu vairāk paaugstina NaCl, tā kā sava nozīme hipertensijā ir arī Cl- jonam. Pētījumos ir novērots, ka tieši NaCl jeb vārāmā sāls paaugstina asinsspiedienu, bet ekvivalents nātrija daudzums, kas dots nātrija citrāta veidā, dažreiz asinsspiedienu nepaaugstina. Sīkāks Cl- darbības mehānisms nav zināms. Iespējams, ka Cl- veicina nātrija atpakaļ uzsūkšanos nieru kanāliņos.
 
Kālija un kalcija joni veicina nātrija izdalīšanos ar urīnu.
 

Uzturs

 
Cilvēkiem ar augstu asinsspiedienu ir iesakāms ēst produktus, kuros ir daudz kālija un kalcija, kā arī reizē ir samazināts vārāmās sāls daudzums. Uzturā ir jāierobežo kopējais uzņemtais enerģijas daudzums. Nereti augsts asinsspiediens bieži ir apvienots ar aptaukošanos, kas veicina hipertensijas attīstību.
 
Sāls
Vissvarīgākais hipertensijas slimības pacientu diētā ir vārāmā sāls ierobežošana. Hipertensijas pazemināšanai iesakāmi 5 g NaCl dienā (atbilst 2g nātrija). Šādu daudzumu ar ēdienu uzņem necivilizētās tautas, kas uzturam sāli nepievieno. Tieksme pēc sāļiem ēdieniem izveidojas dzīves laikā. Civilizētajā pasaulē cilvēki vidēji uzņem līdz pat 10 – 20g  NaCl dienā. Pēdējie pētījumi uzrāda, ka Latvijā vidēji tiek uzņemti 11g sāls diennaktī. Tas ir krietni par daudz un ir jācenšas samazināt uzņemtā sāls daudzums.

Stingrā bezsāls diētā ir paredzēts ne vairāk kā 1g NaCl dienā (t.i., 17 mmol nātrija), taču šāda diēta ir grūti realizējama. Jo īpaši tas ir saistīts ar to, ka rūpnieciski ražotajos produktos ir augsts pievienotā sāls daudzums.

Mazsāls diētā ir 3g NaCl dienā. Parasti tā tiek izmantota kombinācijā ar medikamentiem.

Mēreni samazināts sāls daudzums uzturā ir 6g NaCl dienā. Ja uz produkta iesaiņojuma rakstīts „samazināts nātrija daudzums”, tad 100g produkta ir mazāk par 120mg nātrija, resp., mazāk par 0,3 g vārāmā sāls 100g produkta.

Sāls daudzums (% no kopējā sāls daudzuma), ko uzņem ar dažādiem produktiem jaukta uztura lietotāji, ir šāds:hipertensija
 
 
ar cepumiem 31
ar gaļas produktiem (desas, pastētes, pusfabrikāti) 26
ar maizi 19
ar sieru 9
ar zivīm, zivju produktiem (žāvētas zivis, konservi, pusfabrikāti) 4
ar gaļu 4
 
 
Ja nelieto produktus, kuros ir daudz sāls, un gatavo ēdienu, tam nepieliekot sāli, tad vidēji dienā tiek uzņemti 5 – 6g NaCl. Garša bezsāls ēdieniem uzlabojama ar garšaugiem, etiķi un citām garšvielām, pieliekot tos ēdienam bez ierobežojuma atkarībā no individuālās garšas sajūtas.

Bezsāls ēdieni varētu būt šādi:
  • gaļa, kas marinēta ķiploku eļļā, etiķī, vīnā;
  • mikserī gatavotas pastas no ķiplokiem, sīpoliem, tomātiem, garšaugu lapām un garšvielām;
  • salāti ar ķiploku, lazdu riekstu, valriekstu vai olīveļļas piedevu, rīvēti mārrutki, kaņepes, sīpoli;
  • pilngraudu produkti, kuriem pašiem par sevi ir stipra garša;
  • cepti, grilēti  produkti, kuriem pašiem ir īpaša garša;
  • pašu cepta bezsāls maize ar grauzdētām sezama sēklām, saulespuķu sēklām, riekstiem, sīpoliem, ķiplokiem, kardamonu, koriandru, majorānu, ķimenēm, anīsu;
  • salds un skābs krējums, olas dzeltenums, sviests, taču nepārsniedzot kopējo vēlamo diētas tauku daudzumu.
Bezsāls atslodzes dienas var būt šādas:
  • „kartupeļu dienas” – 1 kg bez sāls vārītu kartupeļu dienā,
  • „augļu dienas” – 1 – 1,5 kg augļu dienā,
  • Kempnera rīsu – augļu dienas – 250 – 350 g ūdenī vai augļu sulā vārītu rīsu ar augļiem, augļu sulām, cukuru (2000 kcal, 20 g olbaltuma un 150 mg nātrija, kas atbilst aptuveni 0,38 g NaCl); ilgāk ievērojot šādu diētu, vēlami polivitamīnu preparāti.

Kālijs

Kālija daudzums uzturā ir jāpalielina. Uzturā uzņemtais kālijs vājina hipertensiju veicinošo nātrija iedarbību.
 
Uztura tauki


Kopējais vēlamais tauku daudzums hipertensijas slimnieku uzturā ir atkarīgs no ķermeņa masas. Mononepiesātinātās un ω – 6 grupas polinepiesātinātās taukskābes uzturā ir vēlamas normālā daudzumā. Garās ω – 3 (omega 3) grupas polinepiesātinātās taukskābes pazemina asinsspiedienu, taču tās jāuzņem pietiekami daudz – aptuveni 15 g dienā. To ir iespējams sasniegt vienīgi tad, ja papildus uzturā lieto zivju eļļu kapsulas. Hipertensijas slimniekiem uzturā jāsamazina piesātināto taukskābju tauki. Epidemioloģiskos pētījumos ir konstatēta korelācija starp paaugstinātu asinsspiedienu un piesātināto taukskābju tauku daudzumu. Taču tas neattiecas uz uztura kopējo tauku daudzumu.


Uztura ogļhidrāti


Ja vienkāršos ogļhidrātus (cukuru, fruktozi, glikozi) ēd ļoti daudz, var paaugstināties asinsspiediens. Lielās cukura devas palielina angiotensīna II un insulīna daudzumu asinīs, kā arī pastiprina nātrija reabsorbciju un ūdens aizturi. Tāpēc cilvēkiem, kuriem ir augsts asinsspiediens, nav ieteicams lietot daudz cukura.


Uztura olbaltumi


Daudz olbaltumu uzturā neveicina hipertensiju cilvēkiem, kuriem nav nieru bojājumu. Olbaltumiem bagāts uzturs var pat pazemināt asinsspiedienu. Veģetāriešiem zemāks asinsspiediens nav saistāms ar dzīvnieku olbaltumu mazāku daudzumu uzturā.
 

Veģetārs uzturs


Veģetāriešiem vidēji populācijā ir zemāks asinsspiediens nekā visēdājiem (omnivoriem). Objektīvi pētījumi par Na+ un K+ transportu šūnās liecina, ka asinsspiediena samazināšanās veģetāriešiem un vegāniem ir saistīta ar nelielo nātrija daudzumu uzturā, bet tas nav vienīgais asinsspiediena samazināšanās cēlonis. Nozīme ir arī tam, ka veģetārā uzturā vispār ir vairāk balastvielu, vairāk kālija, kalcija un magnija, turklāt veģetārieši visumā ir tievāki nekā visēdāji. Ir daži novērojumi par to, ka asinsspiedienu pazemina ω – 6 (omega 6) grupas polinepiesātinātās taukskābes. 

Kofeīnu saturošie dzērieni hipertensija

Atkarībā no gatavošanas veida tasē (150 ml) kafijas vai melnas tējas ir 50 – 135 mg kofeīna. Kofeīns asinsspiedienu vidēji paaugstina nedaudz (aptuveni 10 mm Hg) un reizē īslaicīgi (1 – 3 stundas). Ja hipertensijas slimnieks vēlas dzert kafiju vai tēju, tad viņš to var darīt, nebaidoties no slimības gaitas pasliktināšanās. Izņēmumi ir slimnieki, kuriem ir ļoti augsts asinsspiediens.
 
Ja ilgstoši dzer kafiju vai tēju, hipertensijas risks nepalielinās. Biežāk kafiju un tēju gan dzer tie cilvēki, kuriem asinsspiediens ir zems.
 
Alkohols

Regulāra vidēju un lielu daudzumu alkohola lietošana veicina hipertensiju. Ja alkoholisko dzērienu lietošanu samazina, asinsspiediens normalizējas neatkarīgi no nātrija un kālija daudzuma diētā.
 
Ķermeņa masas samazināšana.

Paaugstinātam asinsspiedienam ir tiešs sakars ar aptaukošanos. Cilvēkiem ar lieko svaru asinsspiediens parasti ir augstāks. Sevišķi bieži asinsspiediena paaugstināšanās ir saistīta ar androīdo (vīrišķo) aptaukošanos, t.i., tauki vairāk izvietoti vēderā. Samazinot ķermeņa masu cilvēkiem, kam ir šāda veida aptaukošanās, neatkarīgi no nātrija un kālija daudzuma diētā vienmēr samazinās arī asinsspiediens.
 
Hipertensija veicina arī aterosklerozes attīstību, un tāpēc hipertensijas slimniekiem ir vēlams tāds pats uzturs kā aterosklerozes slimniekiem, galveno uzmanību pievēršot stingrai vārāmā sāls ierobežošanai un ķermeņa masas normalizēšanai.