Diēta ar samazinātu tauku daudzumu


Mērķis
 
Šīs diētas mērķis ir mazināt tādus slimību simptomus, kā: caureja, steatoreja, gāzu veidošanās, sāpes vēderā. Diēta ar samazinātu tauku daudzumu var tikt piemērota arī tādos gadījumos, kad ir nepieciešams novērst uzturvielu zudumu, kurš ir izraisīts pārmērīgas tauku uzņemšanas dēļ.
 
Pielietojums
 
Samazināt taukus uzturā var būt nepieciešams dažādu slimību ārstēšanas procesā, piemēram, aknu un žultspūšļa, aizkuņģa dziedzera, zarnu epitēlija vai limfātiskās sistēmas saslimšanu vai traucējumu terapijai. Kā arī svarīgu lomu šī diēta ieņem pie malabsorbcijas sindroma, kur gremošanas, absorbcijas un organisma izvadsistēmas funkcijas ir traucētas. Šādi traucējumi parasti rodas pie hroniskas aizkuņģa dziedzera saslimšanas, tievo zarnu rezekcijas, Krona slimības, vecuma izraisīta malabsorbcija, AIDS u.c.   
  
Vispārēju tauku malabsorbciju raksturo vairāk kā 6 g – 8 g (vai vairāk kā 10% no uzņemtiem taukiem)  tauku izvadīšana no organisma ar fēcēm, kas ilgst vairāk kā 3 dienas.  Tālākai diagnostikai nepieciešams noteikt, vai steatoreju izraisīja tievo zarnu, aizkuņģa dziedzera vai hepatobiliārās (aknu – žultspūšļa) sistēmas traucējumi. Šīs diētas mērķis nav samazināt lipīdu līmeni asinīs. 
 
Diēta ar samazinātu tauku daudzumu var būt efektīva arī gastroezofageālā refluksa (atgrūšanas) pacientu ārstēšanā. Samazināta tauku daudzuma uzņemšana ar uzturu samazina arī spiedienu uz ezofageālo sfinkteri, tādejādi samazinot dedzināšanas sajūtu un disfāgiju.

Lielai daļai cilvēku ar malabsorbciju var būt arī citi veselības traucējumi, tādi kā: balastvielu nepanesība vai laktozes nepanesība. 

Diētas apraksts
 
Diētā, kur tauku daudzums tiek samazināts līdz 50 g tauku, tas nozīmē, ka drīkst uzņemt 200 g liesas gaļas vai gaļas subproduktus un 3 – 5 tauku vienības dienā. Ja diētas ietvaros tauku daudzums tiek samazināts līdz 25 g, tad drīkst uzņemt 100 g liesas gaļas vai gaļas subproduktus dienā un vienu tauku ekvivalentu dienā (skat. tabulu). Uztura plānu jāpiemēro individuāli katram pacientam, atkarībā no cilvēka personīgām pārtikas produktu izvēles prioritātēm un spējām panest noteiktu tauku daudzumu. Tauku daudzumu, ko cilvēks var panest, jānosaka novērojot simptomu smagumu. Uzņemtajam tauku daudzumam nevajadzētu radīt simptomu parādīšanos (caureja, vēdera pūšanās utt.). Taukus vēlams uzņemt ar vidējā garuma taukskābju taukiem. Dažiem pacientiem, lai nodrošinātu optimālu kaloriju uzņemšanu, diētā var palielināt ogļhidrātu daudzumu - uz cietes un cukura rēķina. Olbaltumvielu daudzumu diētā var palielināt ar beztauku vai ar samazinātu tauku daudzumu piena produktiem, balstoties uz individuālo panesamību. 
 
Par uztura bagātinātāju lietošanas pie šīs diētas noteikti jākonsultējas ar ārstu.
 
 
Diētu ievērot tikai ārsta vai uztura speciālista uzraudzībā!
 
References:

1.Manual of Clinical Dietetics, Fifth edition, Developed by The Chicago Dietetic Association and The South Suburban Dietetic Association, August 7, 1998;
2. Zariņš Z., Neimane L., Uztura mācība, Rīga „Rasa ABC” -1999.