Uzturs podagras gadījumā

Purīni ir dabiski atrodami dažādos pārtikas produktos. Vielmaiņas rezultātā organisms pārstrādā purīnu vienlaikus veidojot urīnskābi kā atkritumproduktu. Gadījumā ja urīnskābes koncentrācija ir pārāk augsta, organisms nespēj to savlaicīgi izvadīt un tā uzkrājas mūsu ķermenī.

Podagras slimniekiem ikdienā ir jāizvairās uzturā lietot produktus, kas satur daudz purīnvielas, kuras savukārt var izraisīt podagras lēkmes.

Dārzeņi ar augstu purīna saturu

Lai gan salīdzinājumā ar dzīvnieku izcelsmes produktiem, dārzeņi satur daudzkārt mazāk purīnvielas, būtu ieteicams ierobežot uzturā sekojošas dārzeņu grupas: diēta podagras gadījumā

Ziedkāposti, spināti un sparģeļi

Spināti, ziedkāposti un sparģeļi satur relatīvi augstu purīna koncentrāciju, taču tie nerada tik daudz bojājumu kā purīna vielmaiņas produkti, kas veidojās no gaļas produktiem. Tas ir tādēļ, ka ​​purīna vielmaiņas produkti, kurus satur augi tiek izvadīti no organisma vieglāk nekā tās vielas, kas rodas no dzīvnieku izcelsmes produktiem. Neskatoties uz pēdējo, podagras gadījumā no šiem dārzeņiem vajadzētu izvairīties.

Zirņi, pupiņas un citi pākšaugi

Pupās, zirņos un citos pākšaugos ir augsts purīna saturs un no tiem  būtu jāizvairās. Zirņi satur vidēji lielu purīnvielu koncentrāciju un tāpat kā sparģeļi un spināti var darīt mazāku kaitējumu podagras slimniekiem, īpaši ja tos lieto neapstrādātus un mazās porcijās.

Sēnes

Sēnes satur vidēji lielu vai lielu daudzumu purīnvielu, kas tās padara kā sliktus gaļas aizstājējus tiem, kas cenšas ievērot podagras diētu.

Dzīvnieku izcelsmes produkti podagras gadījumā

Zivis

Zivis ir pārtikas produkti ar augstu purīna koncentrāciju un ievērojami palielinās risku iegūt podagras saasinājumu. Zivis, tostarp mencas, karpas, siļķes, sardīnes, foreles, tuncis, pikša, lasis vai anšovi satur  augstu purīnvielu koncentrāciju. Neskatoties uz to, neliela šo zivju porcija, kas lietota salīdzinoši reti maz ticams, ka izraisīs smagu reakciju. Taču jāņem vērā, ka regulāri patērējot lielu daudzumu jebkuru zivju ar augstu purīna koncentrāciju var radīt negatīvas sekas. diēta podagras gadījumā

Alkohols

Alkohols izraisa īpaši sāpīgas podagras lēkmes. Visbīstamākais ir alus, kas satur raugvielas. Podagras slimniekiem ir būtiski jāierobežo alkohola patēriņš un jāizslēdz no no uztura alus.

Podagra ir ģenētiski pārmantota slimība un cilvēkiem ar ģenētisku predispozīciju porcija alus ik dienas palielina risku saslimt ar podagru līdz pat 50 procentiem.

Kofeīns

Kofeīns darbojas kā diurētiķis un samazina ūdens daudzumu organismā. Tā rezultātā urīnskābes aizturas asinīs un kristalizējas locītavās, izraisot podagras saasinājumus. Tie, kas lieto kofeīnu saturošus dzērienu vajadzētu ierobežot tā uzņemšanu līdz vienai tasei kafijas dienā.

Dzīvnieku izcelsmes subprodukti

Dzīvnieki iekšējie orgāni satur īpaši augstu purīnvielu koncentrāciju, tāpēc patērēt uzturā izstrādājumus no šiem produktiem podagras slimniekiem ir īpaši bīstami. Teļa aknas ir visbīstamākās, liesa, sirds, aknas un plaušas ir tie dzīvnieku izcelsmes produkti no kuriem vajadzētu obligāti izvairīties. Līdzīgi, no uztura ir jāizslēdz izstrādājumi no šiem produktiem – pastētes, specifiskas zupas utml.

Cepti ēdieni

Pārtikas produkti ar augstu tauku saturu var saasināt podagras simptomus tiem, kuriem ir augsts ķermeņa masas indekss. Salīdzinoši izvairoties no šādiem produktiem un ievērojot diētu, kas nesatur treknu ceptu pārtiku podagras saasinājuma risks ir zemāks. Regulāri patērējot ceptus pārtikas produkti var arī palielināt arī risku saslimt ar hronisku podagru. Tāpat vajadzētu izvairīties no augstu tauku daudzumu saturošiem fasētiem pārtikas produktiem, īpaši tādiem, kas gatavoti eļļā.

Liellopu gaļa

Visiem liellopu gaļas izstrādājumiem ir vidēji augsts purīna līmenis, taču liellopu gaļa relatīvi ir trekna, kas var palielināt risku izraisīt podagra saasinājumus. Sarkanā gaļa, piemēram, cūkgaļa vai jēra gaļa piemīt ir pietiekami augsta riska produkti podagras pacientiem, tādēļ ir ļoti svarīgi lietot uzturā šos ēdienu ar mēru. diēta podagras gadījumā

Gāzētie un saldinātie ēdieni

Gāzētajos un saldinātajos ēdienos ir augsts fruktozes līmenis, kas var palielināt risku podagras paasinājumiem. Pētījumi liecina, ka tiem, kuri lieto šādus dzērienus lielos daudzumos laika gaitā ir lielāka iespēja saslimt ar podagru. Daudzi dzērieni satur arī kofeīnu, kas var dehidrēt ķermeni un vēl vairāk palielināt risku podagras paasinājumiem.