Ķermeņa masas analīzes uzdevums ir noteikt cilvēka optimālo ķermeņa svaru.
Šim mērķiem var pielietot trīs metodes: ķermeņa tauku procentuālais daudzums, ķermeņa mērķa svars un auguma/ svara aprēķina formula.
Vēlamā ķermeņa uzbūve var būt ļoti atšķirīga, atkarībā no sporta veida vai sacensībām, kurās tiek ņemta dalība. Parasti ķermeņa tauku līmenis atlētiem svārstās no 4% - 12% vīriešiem un 10% - 20% sievietēm.
Sporta veids | % ķermeņa tauku | |
vīrietis | sieviete | |
skrējēji | 4 – 9 | 6 – 15 |
cīkstoņi | 4 – 10 | ------- |
vingrotāji | 4 – 10 | 10 - 17 |
kultūristi | 5 – 10 | 10 - 17 |
peldētāji | 5 – 11 | 14 - 24 |
basketbolisti | 7 – 11 | 18 - 27 |
tenisisti | 14 – 17 | 19 – 22 |
Biežāk pielietotās metodes:
- Antropometrija: ādas kroku, skeleta un apkārtmēru mērījumi
- Densitometrija: hidrostatiskā (zemūdens) svēršana
- Bioelektriskās impedances analīze (BIA)
- Ķermeņa masas indekss (BMI)
1. aprēķināt ķermeņa tauku svaru kilogramos, reizinot ķermeņa tauku daudzumu (decimālskaitli) ar esošo ķermeņa svaru.
2. lai noteiktu ķermeņa liesās daļas (muskuļu) masu, no kopējās ķermeņa masas atņem ķermeņa tauku masu (aprēķinātu pirmajā punktā).
3. vēlamo ķermeņa masu aprēķina, dalot ķermeņa lieso masu ar apgrieztu vēlamo ķermeņa tauku procentu (apgrieztais skaitlis = 100 – vēlamais tauku procents). Aprēķins tiek veikts, pieņemot to, ka liesā ķermeņa daļa paliek tāda pati.
Lai sasniegtu atbilstošu liesuma – tauku attiecību, ir vēlama pakāpeniska svara samazināšana (optimāls svara zudums ir 0,45 kg līdz 1 kg nedēļā), kombinējot to ar piemērotu uzturu un treniņiem. Treniņi palīdz veicināt tauku patēriņu, samazinot taukus nesaturošu audu zudumu.
Strauja svara samazināšana var izraisīt vairākas veselības problēmas, ieskaitot muskuļaudu un orgānu audu degradāciju.
Palielinātai fiziskai aktivitātei ir divas primāras sekas attiecībā uz uzturvielām:
1. fiziskās aktivitātes rezultātā tiek palielināts enerģijas patēriņš, kuru ir jākompensē ar uzturu uzņemamo enerģiju un uzturvielām.
1. Manual of Clinical Dietetics, Fifth edition, Developed by The Chicago Dietetic Association and The South Suburban Dietetic Association, August 7, 1998;
2. Zariņš Z., Neimane L., Uztura mācība, Rīga „Rasa ABC” -1999;
3. Rubana I.M., Uzturs fiziskā slodzē, "Izdevniecība RaKa", 2010.